جستجو در نقشه، فعالیتی در کتابخانهی طلوع
«اگه گفتی اولان باتور کجاست؟ و پایتخت چه کشوریه؟»
یکی از بازیهای جذابی که در کتابخانه با بچهها انجام میدهیم، پیدا کردن یک مکان روی نقشه جهان یا کره جغرافیایی است.
در این بازی بچهها به دو گروه دو تا سه نفره تقسیم میشوند. هر بار یک گروه بدون اینکه گروه دوم بفهمد، کشور یا شهری را روی نقشه در نظر میگیرد و تنها نام آن مکان که معمولا هم نام عجیب و غریبی است را به گروه دوم اعلام میکند. حال نوبت گروه دوم است که جستجو روی نقشه را برای یافتن آن مکان آغاز کند.
هر چه بچهها به مهارت بیشتری در پیدا کردن مکانها برسند، میتوانند بازی را سختتر و پیچیدهتر کنند؛ مثل اینکه بچهها باید در زمان مشخصی مکان مورد نظر را پیدا کنند یا اینکه مکانهای پرتتر و کوچکتری انتخاب شوند.
این بازی برای دانش آموزان کلاس چهارم به بالا اجرا میشود.
آشنا شدن با کشورهای مختلف و پایتختهای آنها، مکانهای مختلفی که در جهان وجود دارد و نامهای عجیب و غریبی که دارند، برای بچهها یک فعالیت جذاب است. فعالیتی که علاوه بر جذابیت به ایشان نشان میدهد محدود به کشور و سرزمین خودشان نیستند و در جهان گستردهای زندگی میکنند.
نگاه کردن به نقشه، آشنا شدن با اقیانوسها و قارهها را نیز در پی دارد، بدون آنکه کودک در کلاس درس نشسته و یا به توضیحات معلم گوش دهد. در نقشه، نام بعضی کشورها مانند انگلستان، فرانسه یا پرتغال در بعضی نقاط جغرافیایی که فاصلهی بسیار زیادی از این کشورها دارند نیز به چشم میخورد.برای مثال، در کنار جزیرهی «آمستردام» در اقیانوس نام فرانسه را میتوان دید.
این موضوع سوالی را در ذهن کودکان ایجاد میکند که چرا این مکانها به نام این کشورها ثبت شده؛ پرسشی که میتواند آغاز بحثی مقدماتی در رابطه با استعمار و تاریخ بردهداری و مبارزههای انجام شده علیه این ستم باشد.