کاربرد ضرب‌المثل‌ها در کتابخانه

🍂 امروز پوریا با مهدی و محمدحسین دعوایش شد. حالا پوریا، در حالی که غمگین است، در گوشه‌ای از کتابخانه به تنهایی بازی می‌کند و بقیه‌ی بچه‌ها با بی‌تفاوتی در حال بازی کردن با یکدیگر هستند.

🍂 علیرضا و حسین، که در حال برنده شدن در یک بازی هستند، به گونه‌ای شادی می کنند که تیم حریف احساس تحقیر شدن می کند.

🍂 اسماعیل می‌خواهد سؤالی را جواب بدهد، چند ثانیه مکث می‌کند تا فکر کند؛ اما بقیه بچه‌ها، سریع دستشان را بلند می‌کنند و بلند می‌گویند: «آقا ما بگیم؟! ما بگیم؟!»

 

🍁 درکلاس‌ها و فعالیت‌هایی که در کتابخانه‌ی ما برپا می‌شوند، گاهی این موقعیت‌ها به وجود می‌آید. مشکلاتی که اغلب بچه‌ها در مدرسه، خانه ، محله و اجتماع، با آن درگیرند.

 

🍃 از قبل می‌دانستم که برای حل این مشکلات صحبت خشک و خالی فایده‌ای نخواهد داشت. به علاوه باید حرف‌هایمان،  با ایجاز بیان شود و در عین حال، روشن‌کننده‌ی موقعیت، و برانگیزاننده‌ی بچه‌ها برای حل مشکل‌شان باشد. تا به حال، اغلب برای حل این مشکلات، داستان‌هایی مرتبط می‌خواندیم، خاطره‌هایمان را تعریف می‌کردیم و درباره‌شان حرف می‌زدیم.

اما این‌بار تصمیم گرفتم یک روش دیگر را امتحان کنم: استفاده از ضرب المثل.
ضرب المثل‌هایی که سر بزنگاه بیان شوند و مثل چراغی که اتاقی تاریک را روشن می‌کنند، به بچه‌ها معنی رفتارشان را نشان دهند. همین طور با مختصرترین بیان به آن‌ها چه طور فکر کردن و رفتار کردن را نشان بدهند.

🍃 چهار ضرب‌المثل که فکر می‌کردم به بهبود رابطه‌های بچه‌ها کمک می‌کنند را انتخاب کردم و به همراه قصه‌هایشان  برای آن‌ها تعریف کردم. بعد در ادامه کلاس با کمک هم زندگی روزمره بچه‌ها و روابط‌شان را، براساس این ضرب‌المثل‌ها مرور کردیم و تصمیم‌های جدیدی گرفتیم.

در آخر کلاس هم چند برش کوتاه از فیلم «شجاع دل» که در آن، این چهار ضرب‌المثل کاربرد داشتند پخش شد.

🌿 ضرب المثل‌های این جلسه کلاس ما:

  • من آن روز کشته شدم، که گاو سفید را کشتیم.
  • استخوان لای زخم گذاشتن.
  • دوستی خاله خرسه.
  • رنج هم درد که داند؟! هم درد.

🌱 به امید خدا قصد داریم که در در حد توانمان  ضرب‌المثل‌هایی متناسب با موضوعات مطرح شده در کلاس را پیدا و به بچه‌ها معرفی کنیم تا کم‌کم گنجینه ضرب‌المثل‌هایمان غنی‌تر شود. همچنین قصد داریم یک بخش جدید به تابلوی کتابخانه اضافه  کنیم که ضرب‌المثل‌ها در آن قرار بگیرند. ممکن است تصویر، قصه یا شعر مرتبط با بعضی از ضرب‌المثل‌ها هم در کنارشان قرار بگیرند.

برای انجام این کار می‌توان از کتاب «سی شعر سی ضرب‌المثل» که قبلاً معرفی شده است کمک گرفت.